Nedslitning av diamantsegment

De verktyg som används vid håltagning utsätts för stora påfrestningar när maskinerna körs. Faktorer som påverkar hur slitaget ser ut och hur snabbt det sker är bl a:

  • verktygets kvalitet
  • segmentets struktur och kvalitet
  • bearbetningshastighet
  • vilket material som bearbetas

Snabb nedslitning av verktyg innebär ineffektivitet och onödiga kostnader när verktygen måste bytas ut ofta.

Onödigt slitage kan undvikas genom val att anpassa arbetet efter förutsättningarna, välja lämplig maskin och verktyg efter vilket material som skall sågas eller borras upp.

Montage, inställningar och handhavande av utrustningen är också en viktig faktor för att undvika för snabb nedslitning av segmenten.

Diamantslitage – principiellt

Nedslitning av segment och diamantkorn som nöts ner eller lossnar från segmentet beror bland annat på  friktion där  segmentet nöts mot materialet som bearbetas.

Vi håltagning sker dessutom en hög värmeutveckling. Temperaturskillnader i materialen orsakar framförallt sprickor och spräckning.

Diamantslitage Tyrolit
Bild: Tyrolit

Skador på diamantkorn – exempel

I felsökningssyfte kan det vara till hjälp att försöka identifiera vilken typ av skador som förekommer på segment och korn.

Fotografierna visar hur normalt slitage vid korrekt handhavande av utrustning (vänstra fotografiet) respektive nötning och olika skador på diamantkornen (fotografierna till höger i bilden) kan se ut för blotta ögat.

Bilderna är tagna rakt uppifrån, dvs i rät vinkel mot segmentets yta. Klicka på bilden för att öppna en förstoring:

Slitage segment foto Tyrolit

Bild: Tyrolit

Metallbindningens slitage – exempel

Segmentet består av diamantkorn fastsatta i en metallbaserad bindning. Ju lägre densitet, dvs  mjukare metallbidning, diamanterna fästs i desto större är risken att de förstörs eller lossnar. Metallbindning med hög densitet (hårdare) medför generellt att risken för att diamantkornen lossnar minskar.

Bilderna är tagna rakt uppifrån, dvs i rät vinkel mot segmentets yta. Klicka på bilden för att öppna en förstoring:
Densitet metallbindning Tyrolit

Bild: Tyrolit