PCB är ett mycket miljö- och hälsofarligt ämne. I samband med håltagning är det framförallt fog- och golvmassor man skall se upp med.
Om PCB-inventering och -sanering är utförd skall håltagning och rivning kunna utföras som planerat.
För att vara på den säkra sidan är det bra för håltagaren att känna till vilka byggnader och byggdelar som riskerar att innehålla PCB. Ur arbetsmiljösynvinkel kan extra försiktighet vidtas för att skydda personal mot ev exponering.
PCB-läckage
Även om en PCB-sanering har skett kan ämnet ha trängt in i andra material i byggnaden. Om PCB-inventering och sanering är utförd så kan den som bearbetar kvarvarande material skydda sig själv genom att vara särskilt noggrann med hygienen, bl a noggrann handtvätt.
Lättbetongprover har visat sig innehålla högre PCB-halter längre in i materialet än betong- och tegelprover.
Källa: sanerapcb.nu
Metoder för sanering och rivning
Metoder för sanering och rivning av PCB-haltiga material bestäms utifrån förutsättningarna i det enskilda fallet.
- Som saneringsmetod för PCB rekommenderas sågning men bilning kan vara ett alternativ.
- Dammuppsamling, arbetarskydd, miljöskydd, avfallshantering med mera ska utföras enligt samma principer som vid annan sanering, t ex asbest.
- I hus med tegelfasader eller byggnader där inte hela element kan demonteras måste PCB-sanering utföras före rivning.
Vid betongelementhus finns ett alternativ till att sanera fogmassan i huset före rivning – att först demontera elementen och sedan sanera fogarna. I detta fall bör ett snitt skäras genom fogmassan, alternativt bör det mesta av fogmassan skäras bort för att minimera spridningen av fogmassebitar vid demonteringen. Elementen kan sedan saneras på en arbetsstation på marken där man har bättre möjlighet att ordna bra klimatskydd och lämpliga arbetsställningar och där fogarna är lättare att komma åt.
Länkar:
SaneraPCB.nu
Lathund för riskbedömning – PCB (ur Miljöstörande material i bygg- och rivningsavfall)